ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА  logo-easpd-small

  

Вход за членове

Вход за нови членове

Национални награди НАСО 2020

Фондация „Св. Николай Чудотворец“
Есетере България

Галерия

 forum header

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ЕВРОПЕЙСКА АСОЦИАЦИЯ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА УСЛУГИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ НА ИНВАЛИДИОСМИ НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ

„ЕВРОПЕЙСКО ПАРТНЬОРСТВО ЗА ПО-УСПЕШЕН ПРЕХОД ОТ ОБУЧЕНИЕ КЪМ ЗАЕТОСТ“

ХОТЕЛ “МЕЛИА ГРАНД ЕРМИТАЖ”

К.К. ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ - ВАРНА

4-6 ЮНИ 2013

От 4 до 6 юни в к.к. Златни пясъци, Варна, се проведе Осмият национален форум на доставчиците на социални услуги. Събитието се организира от Националния алианс за социална отговорност /НАСО/ в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, Националното сдружение на общините в Република България, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/ и Националната федерация на работодателите на инвалиди /НФРИ/ и се провежда за осма поредна година.

Таз годишното издание беше специално посветено на „Европейско партньорство за по-успешен преход от обучение към заетост“. Темата събра над 15 чуждестранни експерти от 10 държави, представители на европейски организации и доставчици на социални услуги – партньори по проекта BITSE, и над 170 участници - представители на организации-доставчици на социални услуги, работодатели, общини и местни власти и всички институции у нас, имащи отношение по въпросите на социалните услуги и хората с увреждания. В наситената презентационна програма лекторите представиха опита си в прехода от образование към заетост на хората с увреждания и сравниха най-добрите практики у нас и в Европа. Бяха посочени и бариерите, които възпрепятстват активното излизане на пазара на труда на хората с увреждания и се разви интересна дискусия с предложения за тяхното отстраняване.

Заетостта на хората с увреждания е национален приоритет на новото правителство, се посочи в специално обръщение и приветствие за Форума от името на Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Министър Адемов специално отбеляза, че социалната активност, упоритост и инициативност на националните организации ще промени България към по-развито гражданско общество, а европейското партньорство е гаранция за успех.

Сред основните мнения на Форума беше остро поставена необходимостта от създаване на нови и повече форми и възможности за подкрепа на хората с увреждания, на работодателите и доставчиците на услуги. Водещо място в преценката на експертите е спешното въвеждане на подкрепената заетост на хората с увреждания като начин за тяхната успешна реализация на пазара на труда и като едно от най-модерните средства за заетост в цяла Европа и която изобщо не е въведена в България. Беше постигнато съгласие, че има огромна нужда от по-активно партньорство между работодатели и доставчици на социални услуги, както и необходимост от усъвършенстване на нормативната база в това отношение от страна на държавата.

Участието на голям брой международни експерти даде възможност да се види контраста между ситуацията у нас и тази в Европа. За пореден път се отбеляза тревожната констатация, че разликата в стандартите на живот е много голяма – с ниско финансиране, бедност и безработица у нас. Това са и едни от основните послания, които Форумът отправи към държавните и местни власти.

Въпреки че през последните години има положително развитие в социалното включване на хората с увреждания във всички сфери на живота, тепърва предстои още много работа, за да могат те да се почувстват пълноценна и равнопоставена част от нашето общество. От името на всички участници във Форума ще бъдат изработени предложения към МТСП за предприемане на мерки за развитие на социалните услуги и по-ефективна подкрепа за хората с увреждания и други нуждаещи се групи.


Заетост за всички

bootEmpl

Портал за социални политики

 

NASOki-logo

 

Обучителен център

 

Обучителен център

 

Календар

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Предстоящо